ראיונות עבודה – הנוסחה הסודית לעבור אותם בהצלחה!


"אני לא יודעת להתראיין"

"כששואלים אותי למה סיימתי במקום העבודה הקודם, אני תמיד נשמע לא אמין"

"תזכירו לי – מה התכונות החיובית והשליליות שצריך להגיד בראיונות?"

כשאני נתקלת בפוסטים כאלה ברשתות החברתיות, אני מרגישה צביטה בלב. קורה שמגיעים אליי מועמדים שנראים לי לחוצים, ולפעמים יש בי צורך לצאת מנעלי המגייסת ולהגיד להם שאני ממש כמוהם, שגם אני חיפשתי עבודה והתראיינתי במספר מקומות. גם אני נלחצתי, גם אני לא ישנתי בלילה שלפני הריאיון, גם לי היה חשוב להגיע מוכנה עד כמה שאפשר. להגיד להם שהמטרה שלי כמגייסת של החברה המרכזית היא להכיר אותם ולא להכשיל אותם. גם אני בעצמי במבחן. אני נמדדת על היכולת שלי לחבר בין אנשים מצוינים לתפקידים מעולים. אני נמדדת על זמן הטיפול במשרה, כי הייצור, השיווק וההפצה של המוצרים האהובים חייבים להימשך. אני נמדדת על איכות השירות שלי, כי האנשים שלנו נמצאים במרכז, או כמו שאנחנו תמיד אומרים- "הטעם מתחיל באנשים". 2. דוגמאות, דוגמאות, דוגמאות מומלץ להגיע עם סל עשיר של דוגמאות למגוון סיטואציות. הריאיון ההתנהגותי יתמקד בדרך כלל בסיטואציות שהן קריטיות להצלחה בתפקיד: "מה להגיד במקרה שפוטרתי?", את האמת. העובדה שפוטרת ממקום אחד, לא תמנע ממך להצליח אצלנו או בכל ארגון אחר. חשוב לקחת אחריות, להראות למידה והפקת לקחים. למשל פוטרתי בגלל איחורים, מאז אני מאוד מקפיד על עמידה בזמנים ואפילו מקדים

מהמקום הזה, החלטתי לגלות לכם את הנוסחה הסודית לעבור ראיונות עבודה. זה לא עוד קובץ 'ראיון עבודה שאלות ותשובות נפוצות' . לדעתי הקבצים הגנריים האלה קצת חוטאים למטרה ולפעמים אפילו מזיקים. כשמגיע אליי מרואיין שמדקלם תשובות, אני לא באמת מצליחה להכיר אותו ואז גם לא יכולה לדעת אם התפקיד מתאים לו, ואם הוא מתאים לתפקיד.

אז אחרי ההקדמה – בואו ניגש לעבודה 😊

רוב המגייסים משתמשים היום בראיונות בכלי שנקרא "ריאיון התנהגותי מצבי". מאחורי השם הגדול מסתתרת הנחה מאוד פשוטה והגיונית: התנהגויות של העובד או העובדת בסיטואציות ספציפיות בעבר, ילמדו אותנו איך הם יפעלו בסיטואציות דומות בעתיד.

הריאיון יתחיל בדרך כלל בהצגה של המראיינת או המראיין, החברה והתפקיד. לאחר מכן אתם תספרו קצת על עצמכם. בעבר מראיינים היו פותחים בשאלה רחבה כמו "ספר לי על עצמך". היום רוב המראיינים יודעים שמומלץ למקד את השאלה, למשל: "אני מבינה שאתה עובדת עכשיו ב… אשמח לשמוע קצת על התפקיד" או "ראיתי שיש לך ניסיון ב…., תוכלי לספר לי קצת יותר?".

אחרי שלב ההיכרות, אפשר לעבוד לשאלות ההתנהגותיות. למשל: "תאר לי פרוייקט שניהלת. מה הייתה המטרה? מה היה האתגר? האם עמדת ביעד? איך הגבת? מה עשית? מה למדת מזה?"

דוגמה נוספת: "ספרי לי על סיטואציה בה התמודדת עם הרבה משימות בבת אחת. מה עשית? איך התמודדת? אילו קשיים היו לך? האם הצלחת?…"

מראיין או מראיינת טובים לא יסיקו מסקנות על סמך דוגמה אחת בודדת, אלא ינסו לחבר את הדברים שאתם אומרים ואפילו לוודא אתכם שהם הבינו נכון. למשל "אם הבנתי נכון, כשאתה נתקל במשהו חדש – אתה קודם כל תנסה לאתר חומר מקצועי בנושא ותתייעץ בקהילות ברשת?"

לאחר מכן, יגיע שלב סיכום הראיון, המראיינים ישאלו אתכם אם יש לכם שאלות ויבצעו תיאום ציפיות לגבי המשך התהליך.

אז איך אפשר להתכונן לראיון עבודה?

אני לא אשתמש בקלישאה "תהיו עצמכם", כי ברור לי שכולנו רוצים להגיע מוכנים. לכן, ריכזתי לכאן כמה טיפים שיעזרו לכם להתכונן על הצד הטוב ביותר:

  1. שליטה בקורות החיים/הצגה עצמית
    זה אולי נשמע טריוויאלי, אבל מאוד חשוב שתשלטו בקורות החיים. "הסטורי טלינג" שלכם מתחיל במסמך קורות החיים וממשיך בראיון העבודה. למקרה שפספסתם – תוכלו לקבל טיפים חשובים לכתיבת קורות חיים אם תלחצו כאן>.

שאלות שכדאי להתכונן אליהן:

  • לספר על כל אחד מהתפקידים שכתבתם בקורות החיים – מה עשיתם, מול אילו ממשקים עבדתם, באילו כלים/תוכנות/מכשור השתמשתם, יוזמות, הישגים.
  • מדוע סיימתם / מדוע אתם מחפשים עבודה, מה חשוב לכם.
  • הישג משמעותי שהיה לכם בכל תפקיד ומהצד השני גם דוגמה לאי הצלחה.

2. דוגמאות, דוגמאות, דוגמאות

מומלץ להגיע עם סל עשיר של דוגמאות למגוון סיטואציות. הריאיון ההתנהגותי יתמקד בדרך כלל בסיטואציות שהן קריטיות להצלחה בתפקיד. לכן אם למשל אתם מתמודדים לתפקיד של נציג שירות – סביר מאוד להניח שירצו לדעת עד כמה אתם שירותיים. במקום לשאול מה רמת השירותיות שלכם, יבקשו מכם לספר על סיטואציה של לקוח שלא היה מרוצה מהשירות שנתתם לו, מה עשיתם בסיטואציה הזו, למי פניתם, איך פתרתם את הבעיה.

חשוב להכין דוגמאות לסיטואציות חיוביות ושליליות. עם יד על הלב, כולנו בני אדם וכולנו עושים טעויות. חשוב להראות בראיון שאתם לוקחים אחריות על הטעויות ולא פחות חשוב – לומדים ומפיקים לקחים.

3. ומה עושים עם "השאלות הקשות"?

לפעמים אנחנו נתקלים בשאלות שמוציאות אותנו מאיזור הנוחות. אז קודם כל כמראיינת אני חייבת להגיד שחשוב לי שתרגישו הכי נוח וטוב שאפשר. חשוב לי להכיר אתכם, חשוב לי להבין אם התפקיד, הצוות, המנהל/ת, הארגון יתאימו לכם. בסופו של דבר, האינטרס שלנו משותף כי גם אתם רוצים להגיע "למקום הנכון עבורכם".

כמה שאלות נפוצות בראיונות שחשוב שתכירו:

  • שאלות שקשורות לסיבות עזיבה של מקום העבודה – מניסיוני, אלה שאלות שיכולות לגרום לנו לזוז בחוסר נוחות בכיסא, אבל הן מאוד חשובות. אם עזבתם את העבודה הקודמת בגלל שהיה לכם קושי בעבודה עם ממשקים וגם בתפקיד שאני מציעה יש ריבוי ממשקים מאתגרים, יכול מאוד להיות שזה לא תפקיד שכדאי לכם לקחת.

ומה להגיד במקרה שפוטרתי? את האמת. העובדה שפוטרת ממקום אחד, לא תמנע ממך להצליח אצלנו או בכל ארגון אחר. חשוב לקחת אחריות, להראות למידה והפקת לקחים. למשל "פוטרתי בגלל איחורים, מאז אני מאוד מקפיד על  עמידה בזמנים ואפילו מקדים…"

  • שאלות שקשורות לכישלונות/אי הצלחות

לכולנו היו ויהיו כישלונות. חשוב למצוא דוגמאות שהן לא אקוטיות במיוחד, לקחת אחריות ולהראות שלמדתם ושהפקתם לקחים. לדוגמה: "כשנכנסתי לתפקיד ניסיתי להטמיע שיטת עבודה חדשה והצוות לא שיתף פעולה. הבנתי שהצוות לא בשל לכך והקפאתי את התוכנית. אחרי שנה החזרתי את הנושא שוב לשולחן, אך הקפדתי לשתף את הצוות בתהליך ולרתום אותם… למדתי מזה שעובדים עלולים לחוות קושי עם שינויים ולכן צריך לנהל שינוי בצורה חכמה ומסודרת, תוך רתימת השטח".

  • יש לכם שאלות?

נדמה לכם שהריאיון הסתיים ואז מגיעה שאלת השאלות  – "יש לכם שאלות". השאלות שלכם מעידות על מידת ההתעניינות שלכם בתפקיד, עד כמה עשיתם "שיעורי בית" לפני שהגעתם לראיון, מה חשוב לכם וכו'. אני ממליצה להכין שתיים-שלוש שאלות מראש.

יש לכם שאלות אליי? מוזמנים לשלוח הודעה פרטית בעמוד הפייסבוק שלנו ואשמח לענות.

אם אתם רוצים למצוא עבודה בארגון ששם את העובדים במרכז ושמשקיע מאוד בלמידה, בהכשרה, בפרט וברווחה – מזמינה אתכם לעיין במשרות הפתוחות אצלנו. מבטיחה שהראיון יהיה נעים ובגובה העיניים 😊

ניתן לחפש משרות גם לפי חברה:

נשמח להכיר! צוות הגיוס

x
חיפוש
משרה

מיצאו את המשרה
הבאה שלכם!